Bosanski kulturni centar i Džema'at Kopenhagen

Site menu
Our poll
ocjenite stranicu to nam pomazemo da opstanemo
Total of answers: 147
Chat Box
200
Statistics

ukupno online 1
gosti 1
korisnik 0
Home » 2011 » April » 6 » Naučnici na tragu lijeku za multiplu sklerozu
8:01 PM
Naučnici na tragu lijeku za multiplu sklerozu
Iako su eksperimenti izvršeni na miševima, naučnici su vrlo optimistični Naučnici su napravili lijek koji bi mogao da zaustavi multiplu sklerozu. Ovo bi mogao da bude veliki korak u borbi protiv opake bolesti. Naime, tim naučnika je detektovao hemikaliju koja je pokretačka sila multiple skleroze. Bez nje bolest se ne razvija, a kada se eliminiše, simptomi se ublažavaju, čak i ako je mozak već uveliko pogođen.
Iako su eksperimenti izvršeni na miševima, naučnici su vrlo optimistični. Prve probe na pacijentima će se odigrati u toku ove godine.
Protein GM-CSF u zdravom organizmu je dio odbrambenog mehanizma. Kod multiple skleroze on pokreće seriju reakcija, a jedna od njih je uništavanje mijelina. Mijelin je omotač nervnog vlakna sačinjen uglavnom od masne materije, koji omogućava brzi protok nervnih impulsa.
Kada su švicarski naučnici miševima koji su imali stanje slično multiploj sklerozi dali anititela koja su zaustavila GM-CSF, njihova zdravstvena situacija se poboljšala.
- Čekali smo da se miševi razbole i da razviju jake simptome. To je slično kliničkoj situaciji - pacijenti ne idu kod doktora zato što misle da imaju MS, već idu kada je dobiju - rekao je profesor Bešer sa univerziteta u Cirihu.
S druge strane, njemačka kompanija koja nema veze sa profesorom Bešerom već pokušava da upotrijebi antitijela protiv ove hemikalije, da bi tako izlječila reumatski artritis. Iako se prve probe na pacijentima očekuju kasnije u toku godine, poznato je da od prvih testova novih lijekova treba da prođe oko sedam godina dok ne budu pušteni u promet
Bolest srednjih godina
Od multiple skleroze u svijetu boluje oko dva miliona ljudi. Bolest se najčešće dijagnostificira u uzrastu od 20. do 40. godine, a lijek za potpuno ozdravljenje ne postoji. Uobičajeni simptomi su konstantni umor, gubitak vida, osjećaj gubitka ravnoteže, slabost, problemi u govoru...
Views: 721 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
Search
Calendar
«  April 2011  »
Ne.PO.Ut.Sr.Ce.Pe.Su.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    Create a free website with uCoz