Eselamu Alejkum Ve Rahmetullah
SLANA JELA IZ NANINE BOSANSKE KUHINJE
Hadžijski ćevap
Teletinu operite, pa posušite suhom krpom. Odvojite dijelove gdje ima žilica i masnih dijelova.
Zatim isjecite na kockice. Nemojte soliti prije prženja nego tek u toku prženja.
U što široj i dubljoj tavi zagrijte maslac pa kada se zagrije stavite meso. Pržite ga na jakoj vatri, naglo, pa kada dobije finu boju sklonite sa vatre. Pretresite ga u drugu posudu zajedno sa saftom u kojem se pržilo.
Crveni luk ogulite i isjeckajte na kockice.
Paradajz pospite vrelom vodom pa ogulite kožicu. Zatim ga rasjecite na četiri dijela, pa pritiskom laganim i malom kašikicom odvojite sjemenke. Isjecite ga na kocikce ili tanke rezance.
Šampinjone obrišite vlažnom krpom. Nemojte da ih perete jer budu dosta natopljeni vodom. Odvojite peteljke pa ih isjecite na kockice. Gornje dijelove isjecite na listiće.
U tavu u kojoj smo pržili meso stavite kašiku maslaca, zagrijte, pa stavite luk. Kada luk dobije finu boju stavite šampinjone i izmješajte. Kada su gljive prestale da popustaju saft dodajte pripremljen paradajz, malo posolite, pa dinstajte.
Dodajte meso koje smo pržili zajedno sa saftom koji smo ostavili sa mesom. Dodajte, soli po potrebi, biber, malo peršunovog lista sjeckanog, malo bosiljka suhog sitnog (isitnite ga tako sto ćete protrljati izmedju dlanova).
Prodinstajte na kratko pa sklonite sa vatre.
U zemljanu posudu (može i neka druga) položite pergament-papir, pa u to naspite pripremljeno meso. Krajeve pergament-papira namažite žumancem pa zalijepite ili svežite na vrhu da meso bude zatvoreno. Rernu ugrijte na oko 250C pa pecite oko 40 min.
Služite toplo.
BEGOVA ČORBA
Sastojci
Za 5 osoba: 500 g kokosijeg mesa, 200 g mrkve, celera i persu na (korijen), 50 g bamije, 20 g rize,
Za 5 osoba: 500 g kokosijeg mesa, 200 g mrkve, celera i persu na (korijen), 50 g bamije, 20 g rize,
2 dcl milerama, 3 zumanjka, soka od limuna i soli po potrebi.
Nacin Pripreme
Kokosije meso oprati, staviti u hladnu vodu, ocistiti povrce (mrkvu, persun i celer) i sve staviti da se kuha, uz dodatak potrebne kolicine soli. Kada je meso kuhano, izvaditi ga iz posude, a supu procijediti. Povrce isjeci na kockice. Kokosije meso ocistiti od kostiju i isjeci na kockice. Zatim sve (meso, povrce i supu) staviti i u to dodati odvojeno kuhanu rizu i bamiju. Sve ponovo prokuhati i sa dodatkom limunove kiseline i soli poboljsati okus. Prije serviranja dodati corbi izmijesan Zumanjak od jajeta i mileram.
Nacin Pripreme
Kokosije meso oprati, staviti u hladnu vodu, ocistiti povrce (mrkvu, persun i celer) i sve staviti da se kuha, uz dodatak potrebne kolicine soli. Kada je meso kuhano, izvaditi ga iz posude, a supu procijediti. Povrce isjeci na kockice. Kokosije meso ocistiti od kostiju i isjeci na kockice. Zatim sve (meso, povrce i supu) staviti i u to dodati odvojeno kuhanu rizu i bamiju. Sve ponovo prokuhati i sa dodatkom limunove kiseline i soli poboljsati okus. Prije serviranja dodati corbi izmijesan Zumanjak od jajeta i mileram.
SARAJEJEVSKI SAHAN
Sastojci (za 10 osoba): 20 dkg paradajz pirea, 50 dkg crnog luka, 70 dkg svježe paprike, 50 dkg tikvice, 20 dkg raštike, 1 kg svježeg paradajza, 1,1 kg telećeg buta, 5 g mljevenog bibera, 1,1 kg junetine, 3 dl ulja, 30 g soli, 20 dkg riže, 30 dkg putera, 10 dg pavlake, 20 g začina za povrće, 5 g kopra
Priprema: Sarajevski sahan se sastoji od raznog povrća - tikvice, paprike, raštike, crnog luka, paradajza, koje se napune faširanim mesom, rižom i začinima. Sve kuhajte odvojeno, samo paradajz ispecite u pećnici. Alevu papriku i paradajz pire prepržite na masnoći i zalijte fondom u kojem se kuhalo povrće. Punjeno povrće zalijte saftom koji je prethodno napravljen i kuhajte 5 minuta. Servirajte sa pavlakom.
Bamija sa janjetinom
Sastojci (za 10 osoba): 3 kg janjetine, 4 dl ulja, 30 dkg crnog luka, 20 g aleve paprike, 20 g bijelog luka, 50 g peršuna, 30 dkg mrkve, 1,5 kg svježe bamije ili 0,5 kg suhe, 30 g soli, 10 dkg limuna
Priprema: U šerpi prepržite povrće, dodajte janjetinu isječenu na kockice i začine, pa dinstajte sa malo vode, dok meso ne omekša. Štaubujte brašnom, dodajte alevu papriku i paradajz pire i zalijte fondom te dinstajte dok meso ne bude gotovo. Bamiju blanširajte u vodi i sirćetu, kada je blanširana isperite je u toploj vodi i ubacite u meso koje je već gotovo. Servirajte sa šnitom limuna.
Za šest osoba , vrijeme pripremanja 1 sahat . POTREBNO JE : 500 gr bijelog brašna , 150 gr maslaca , ½ kašike soli , malo vode ili mlijeka . Na dasku stavite brasno i u sredini napravite udubinu te stavite soli i maslac dodajuci malo mlake vode ili mlijeka , koliko je potrebno da se dobije prlicno cvrsto tijesto . Zamijesite i izradjujte tijesto desetak minuta , a zatim ga podijelite na komade veličine jajeta . Radeći dlanovima napravite male krugove, koje će te istanjiti prstima . Kako bi ste izbjegli da se lepinje ne osuše , stavite ih jednu preko druge , ali predhodno ih pobrašnite i pokrijte sa krpom. Dobro zagrijete tavu i stavite krug od tijesta , izbodite ga viljuskom i ostavite da se dobro ispeče sa obiju strana . Ispečene uvijte u krpu da budu tople .
Priprema:
1 Od sastojaka za tijesto umjesati polutvrdo tijesto koje cemo podjeliti na 2 loptice i ostaviti da pokriveno odmara oko 45 minuta. Tijesto razvlaciti oklagijom sto tanje mozete, ako niste spretni sa oklagijom onda tijesto razvucite koliko mozete sa oklagijom i pouljite ostavite da odstoji 20 minuta i razvucite rukama.
2 Umjesati sve sastojke za nadjev i posipati po razvucenim juhkama. Zarolati i saviti u tevsiju. Peci oko 35min na 200*
3 /slika/46006/ Ispecenu pitu zaliti sa malo mlijeka i malo vrhnja za kuhanje pa ponovo vratiti u pecnicu na 5-10 minuta. Izvaditi i ostaviti da se hladne dok vi pripremite tanjure i kasike ili viljuske… Afyjet olsun(Prijatno)!
Ovako sve identicno radim i sa sirnicom samo sto u nadjevu nema spinata…
Sastojci: tijesto
½kg brasna soli ½dl ulja mlake vode Punjenje:
500g mladog sira ½ kg svjezeg ili zamrznutog spinata 1 jaje moze i bez 1-2 kasike punomasnog vrhnja soli Zalijevanje:
malo mlijeka malo vrhnja za kuhanje.
1 Od sastojaka za tijesto umjesati polutvrdo tijesto koje cemo podjeliti na 2 loptice i ostaviti da pokriveno odmara oko 45 minuta. Tijesto razvlaciti oklagijom sto tanje mozete, ako niste spretni sa oklagijom onda tijesto razvucite koliko mozete sa oklagijom i pouljite ostavite da odstoji 20 minuta i razvucite rukama.
2 Umjesati sve sastojke za nadjev i posipati po razvucenim juhkama. Zarolati i saviti u tevsiju. Peci oko 35min na 200*
3 /slika/46006/ Ispecenu pitu zaliti sa malo mlijeka i malo vrhnja za kuhanje pa ponovo vratiti u pecnicu na 5-10 minuta. Izvaditi i ostaviti da se hladne dok vi pripremite tanjure i kasike ili viljuske… Afyjet olsun(Prijatno)!
Ovako sve identicno radim i sa sirnicom samo sto u nadjevu nema spinata…
Sastojci: tijesto
½kg brasna soli ½dl ulja mlake vode Punjenje:
500g mladog sira ½ kg svjezeg ili zamrznutog spinata 1 jaje moze i bez 1-2 kasike punomasnog vrhnja soli Zalijevanje:
malo mlijeka malo vrhnja za kuhanje.
Priprema:
1 Zamesite testo od navedenih sastojaka pa ga podijelite u 15 loptica.
2 Razviti svaku loptu oklagijom u manji krug.
3 Redjati krugove u sud pa svaki preliti mjesavinom ulja i rastopljenog margarina.
4 Ostaviti da odstoji 1 sat (mozete ostaviti u frizideru i preko noci ali u tom sllucaju loptice ne razvijati,
1 Zamesite testo od navedenih sastojaka pa ga podijelite u 15 loptica.
2 Razviti svaku loptu oklagijom u manji krug.
3 Redjati krugove u sud pa svaki preliti mjesavinom ulja i rastopljenog margarina.
4 Ostaviti da odstoji 1 sat (mozete ostaviti u frizideru i preko noci ali u tom sllucaju loptice ne razvijati,
oklagijom vec ih samo preliti masnocom).
5 Pripremiti fil od mesa.
6 Svaku loptu rukom razvijati na nauljenom stolu da bude skroz prozirno( ne koristiti oklagiju).Tijesto se fantasticno razvlaci.Krajeve kora presaviti prema sredini kao pismo. Staviti fil na polovini kore pa motati u burek. Redjati u pleh.
7 Peci na 200 stepeni na sredini rerne.
Sastojci za kore (pleh velicine sporeta)
750 gr brasna za pite 450 ml vode 1 kasicica soli fil od mesa
500 gr mljevenog mesa 1 veca glavica crnog luka soli po ukusu crni biber po ukusu jos
100 gr biljnog margarina 150 ml ulja.
5 Pripremiti fil od mesa.
6 Svaku loptu rukom razvijati na nauljenom stolu da bude skroz prozirno( ne koristiti oklagiju).Tijesto se fantasticno razvlaci.Krajeve kora presaviti prema sredini kao pismo. Staviti fil na polovini kore pa motati u burek. Redjati u pleh.
7 Peci na 200 stepeni na sredini rerne.
Sastojci za kore (pleh velicine sporeta)
750 gr brasna za pite 450 ml vode 1 kasicica soli fil od mesa
500 gr mljevenog mesa 1 veca glavica crnog luka soli po ukusu crni biber po ukusu jos
100 gr biljnog margarina 150 ml ulja.
Sretno i masno Vam bilo, mljac,mljac...
Za četiri osobe , vrijeme pripremanja sahat i pol . POTREBNO JE : 400 gr riže , 25 gr maslaca , 1 sir koji se topi , 2 jaja , 1 deblja kriška salame , 4 kasike ribanog parmezana , 8 dl juhe , dosta mrvica , ulje , biber i soli . Rastopite maslac u posudi na tihoj vatri , dodajte rizu i przite je nekoliko minuta , mijesajuci drvenom kasikom , dodajte kipucu juhu i kuhajte rizu oko pola sata, dok sva juha ne ispari a riza ne postane suha . Zatim dodajte ribani sir , soli po ukusu , pobiberite i istresite rizoto na široku mramornu plohu da se brzo ohladi .U medju vremenu isjeckajte sir i salamu . Kad riza bude hladna , stavite je u veliku posudu , dodajte jedno cijelo jaje , koje ste predhodno dobro umutili i sve to dobro i pazljivo umijesajte . Od ove smjese , pravite loptice velicine jajeta , oblikujuci je rukama .Prstom napravite udubinu u sredini svakog kroketa i stavite malo nadjeva od sira i salame . Dobro zatvorite tako da nadjev ne izađe , zatim ih stavite u preostala umucena jaja pa u mrvice pomazući se viljuskom. Zagrijete dosta ulja u posudi i kad se pocne pušiti stavite krokete .Pazjivo ih okrećite da budu zlatne boje . Zatim ih ocijedite specijalnom cjediljkom . Stavite ih na papir da se upije visak ulja . Poredajte ih na tanjir u vidu kupe i ukrasite listom persuna i posluzite . Kroketi se jedu vrlo topli i po želji se mogu služiti kao dodatak pečenju ili prženoj ribi ili čak kao toplo predjelo .