Bosanski kulturni centar i Džema'at Kopenhagen

Site menu
Our poll
ocjenite stranicu to nam pomazemo da opstanemo
Total of answers: 144
Chat Box
200
Statistics

ukupno online 1
gosti 1
korisnik 0
Emulgatori nedozvoljeni u Islamu!!! Oprez šta jedemo...
EMULGATORI NEDOZVOLJENI U ISLAMU

E-100 E-128 E-234 E-337 E-441 E-482 E-550 E-920
E-102 E-140 E-252 E-420 E-472 E-483 E-570 E-921
E-103 E-141 E-270 E-442 E-473 E-488 E-572 E-110
E-142 E-280 E-430 E-474 E-489 E-591 E-120 E-152
E-352 E-431 E-475 E-491 E-631 E-123 E-153 E-326

E-432 E-476 E-492 E-632 E-124 E-210 E-327 E-433
E-477 E-493 E-633 E-125 E-213 E-334 E-434 E-478
E-494 E-635 E-126 E-214 E-335 E-435 E-480 E-495
E-904 E-127 E-226 E-336 E-436 E-481 E-524
 
Ako bi 20 % bh. stanovništva uzelo ovu karticu i prošetalo marketom ili tržnim centrom i pogledalo koliko proizvoda ima nedozvoljene EMULGATORE i barem jedan dan kupili domače proizvode time bi ekonomija Bosne i Hercegovine dola neki mali postotak zarade i poboljšanja od nekih 0.0002 % a zamislite kolika bi zarada domaćih proizvođača bila kada bi svaki dan kupovali samo domače???!!! Time bi se siva ekonomija pretvorila u zlatnu i time bi se a neki način i poboljšalo stanje ove zemlje na bolje, jer bi prouzrokovalo nova radna mjesta a znamo da je ekonomija sve pa tako bi i ova napaćena zemlja u srcu Balkana imala perspektivu za dalje.
Ne kupujući domaće proizvode ne samo da smo neprijatelj vlastitoj zemlji već i svom tijelu kojem mi kao individua robujemo… Pa kada mu već robujemo hajde da ga ne trujemo!!!
Kupujmo domaće…
Pogledajte koliko EMULGATORA je nedozvoljeno u Islamu! To su EMULGATORI koje Islam strogo zabranjuje. Ovi EMULGATORI se proizvode od svinjske masti i samim tim su strogo zabranjeni. Njih možemo naći skoro u svim proizvodima koji nisu domaći i koji nemaju halal certifikat. Poznato je da halal certifikat dodjeljuje Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kao takav jedino je to validno i provjereno za one koji se pridržavaju ovih stvari.


Šparoge pomažu kod liječena raka!
Šparoge prije upotrebe treba skuhati pa su konzervirane šparoge upotrebljive isto kao i svježe. Kuhane šparoge mikserom izmiješajte u pire pa ga stavite u hladnjak. Bolesniku dajte 4 pune jušne žlice pirea 2 puta na dan - ujutro i navečer. Pire se može razvodniti i piti kao topao ili hladan napitak. Ta je terapija zasnovana na temelju dosadašnjih iskustava pa se lako može, ovisno od slučaja do slučaja, doza povećati i prilagoditi po potrebi, štetiti ne može. Prvi znakovi poboljšanja se obično pokažu nakon 2-4 tjedna primjene terapije. 
"Bolje spriječiti nego liječiti." pa po toj logici sa ženom pijem napitak od  šparoga za vrijeme obroka. Po 2 žlice pirea razrijedimo s vodom i pijemo uz zajutrak i večeru - ja vruće, a žena hladno. Već godinama kontroliramo krv. Zadnji pregled krvi kod specijaliste za zdrave prehrambene navike pokazao je poboljšanje svih pregledanih elemenata. Takav rezultat pripisujem  tešparoge-rapiji. 
Kao rezultat ovog istraživanja, uvjeren sam da je ŠP teorija utemeljena u najnovijim teorijama o raku.
Šparoge sadrže lijepu količinu proteina zvanih histon, za koje se vjeruje da su aktivni u procesu rasta stanica. Iz tog razloga, vjerujem da se može reći da šparoge sadrže supstancu, koju ja nazivam normalizatorom rasta stanica, što ima za posljedicu njihovo djelovanje na rak. Bez obzira na teoriju, upotreba  šparoge koju mi preporučujemo je bezopasna. Nitko, niti državne zdravstvene vlasti, vam ne mogu zabraniti da je koristite, a napraviti vam mogu samo dobro.
Američki Nacionalni Institut za Rak je potvrdio, da je ŠP najviša na ljestvici testirane hrane po količini glutationa, koji se smatra jednim od najjačih ANTIKANCEROGENA I ANTIOKSIDAN
SA.
Neka je svaki hajr na tekst koji nam šalje Emira Ćatić

Grješke koje radite svakodnevno uništavaju Vašu kosu !
Sve žene vole lijepu i negovanu kosu i često ne žale novac za razne preparate i tretmane. A, onda je same uništavaju a da toga nisu ni svjesne.

Ovo su grješke koje pravite u vezi sa kosom i frizurom:
1. Čekate predugo između dva skraćivanja
Ako pustite kosu da previše poraste između dva šišanja, frizer neće moći da prati izgled prethodne frizure. Tako da, ako vam se dopada kako ste trenutno ošišane, nemojte čekati više od šest sedmica do sljedeće posjete frizeru.
2. Perete kosu svakog dana
Svježina prija svakome, ali pranjem kose svaki dan uništavaju se prirodna ulja koja luči koža glave i koja čine kosu elastičnom i manje podložnom na promjene nivoa vlage u vazduhu. Takođe, vašu kosu svakodnevno pranje čini previše suhom. Najbolje je da perete kosu svaki drugi dan.
3. Sušite kosu na najjačem
Vazduh iz fena čini kosu glatkom, ali ne ako je fen podešen na najjače. Koristite srednju ili slabu jačinu, i pored toga što će vam biti potrebno više vremena da osušite kosu, svakako će dobro činiti jačini vaše kose.
4. Češljate se dok vam je kosa mokra
Ne možete da oblikujete frizuru sve dok vam kosa nije suha oko 80 posto. Češljanje prije toga je samo gubljenje vremena.
5. Farbate cijelu kosu umjesto izrastka
Nije potrebno da prilikom svakog farbanja, farbu nanosite na cijelu dužinu kose. Dovoljno je da samo farbate izrastak, savjetuje Cosmopolitan.

Da li je tetoviranje štetno?

Od 38 boja za tetoviranje jedna trećina je sadržala nedozvoljene supstance.

Prilikom tetoviranja u ljudski organizam dospijevaju još neispitane supstance, a njemački stručnjaci traže strože kriterije za one koji se bave ovim poslom, jer strahuju da tetoviranje ima posljedice na zdravlje.

Tetoviranje je postalo sve popularniji način ukrašavanja tijela, a malo ko se pita šta se zapravo ubrizgava ispod kože prilikom ovoh zahvata. Sada iz Baden Virtemberga upozoravaju i zahtijevaju da se zakoni u ovoj oblasti pooštre prvo u Nemačkoj, a zatim i u cijeloj EU.

To je paradoksalno, jer se šminka na koži zadržava samo nekoliko sati, dok pigmenti koji se ubrizgavaju pod kožu u organizmu ostaju doživotno. 
Zaključak je da bi proizvođači boja za tetoviranje trebalo da imaju dokaz da njihov proizvod nije štetan po zdravlje ljudi.
Štetne boje
Od 38 boja za tetoviranje jedna trećina je sadržala nedozvoljene supstance. Polovina od tih supstanci su opasne po zdravlje i dijelom izazivaju rak kao, naprimjer, fenol, nitrosamini i aromatični amini.


Sok od jabuke štiti od gubitka pamćenja

Jabuka je oduvijek poznata kao zdravo voće, a usSok od jabuke štiti od gubitka pamćenja
tanovljano je i da pomaže u očuvanju dobrog pamćenja.
Dvije-tri čaše jabukovog soka dnevno značajno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja koje se javlja u starijem dobu, pokazalo je istraživanje provedeno u Massachuttetsu.
Naučnici smatraju da je za to zaslužan visok sadržaj antioksidanata u tom voću.

Naravno, isto zaštitno dejstvo ima i konzumiranje svježih jabuka, a da bi zaista bile korisne pri očuvanju pamćenja, na dan ih treba pojesti od dvije do četiri.

 
Pušačka budućnost: Do 2030. godišnje će umirati 8 miliona ljudi
Ove će godine pušenje odnijeti gotovo šest miliona života u svijetu, uključujući i živote 600 hiljada nepušača, zbog toga što vlade ne čine dovoljno na kampanjama za prestanak pušenja ili na zaštiti nepušača, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Do 2030. godine u svijetu će godišnje zbog pušenja umirati i do osam miliona ljudi, upozorava WHO koja podsjeća da je, zbog činjenice da između početka pušenja i negativnih posljedica po zdravlje prođe puno vremena, epidemija bolesti i smrtnosti vezane uz pušenje tek su na početku.


NOVO- LIMUN LIJEK PROTIV RAKA !
Instituta za zdravlje u Baltimoru, USA (Institut de Sciences de la Santé; L. L.L., 819 N. Causez Street, Baltimore, MD 1201.)
Ovo je posljednja vijest iz medicine u borbi protiv raka.
Limun (citrus) je čudotvoran prizvod za ubijanje kancerogenih stanica, 10000 puta snažniji od kemoterapije.
Zašto mi to tek sada saznajemo? Zbog toga jer postoje laboratoriji koje interesiraju proizvodnja sintetičke verzije koja bi im donijela ogromnu zaradu.
Od sada možete pomoći prijateljima obaviještavajući ih da je limunov sok blagotvoran za sprječavanje raka. Ukus mu je prijatan i bez posljedica koje donosi kemoterapija. Zasadite drvo limuna ako možete na balkonu ili u vrtu. Ne zna se koliko ljudi umre jer je ta tajna ljubomorno čuvana da ne bi bili ugroženi multimilioneri u velikim korporacijama
Stablo je limuna nisko i ne zauzima mnogo mjesta i poznato je po svojim raznolikim plodovima. Može ga se jesti kao plod ili kao sok ili sa njim se mogu praviti razna pića i kolači.
Limunu se pripisuju različita svojstva, ali najpovoljniji efekt ima na ciste i tumore. Ta je biljka dokazani lijek protiv svih vrsta raka. On je ujedno i antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica i efikasan je protiv parazita, regulira visoki krvni tlak, ali i neurološke poremećaje i kao antidepresiv.
Fascinantan je izvor ove informacije: potiče od jednog najvećih proizvođača lijekova u svijetu koji tvrdi da je nakon 20 godina rada u laboratoriju od 1970. Ustanovljeno da limun uništava maligne stanice kod dvanaest vrsra raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Sastojci limuna su pokazali da djeluju 10000 puta jače od kemoterapeutika Adriamycina koji se koristi za usporavanje rasta malignih stanica a ne djeluje na zdrave stanice.
 
Zahvaljujemo se Emiri Catic na ovom clanku!
Lijekove ne pijte sa sokovima ! 
Najnovija istraživanja u Kanadi pokazala su da sok od grejpa dramatično snižava apsorpciju određenih lijekova, kao što su lijekovi za liječenje srčanih bolesti i lijekovi za liječenje nekih oblika raka. Znanstvenici sa Univerziteta u Kanadi otkrili su da osobe koje uzimaju antihistaminike, lijekove koji se najčešće koriste protiv raznih oblika alergije, sa sokom od grejpa uspijevaju iskoristiti svega 50% lijeka u usporedbi sa osobama koje taj lijek uzimaju sa vodom. Dr. David Bailey pronašao je da sok od grejpa, jabuke i naranče sadrže supstancu koja blokira apsorpciju određenih lijekova iz želuca. Dr. Bailey je još prije 20 godina također tvrdio da sok od grejpa povećava apsorpciju određenih lijekova, što može dovesti do predoziranja lijeka sa svim posljedicama. On smatra da pacijent treba razgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o tome da li određeni lijek smije piti sa voćnim sokom umjesto sa vodom.

Jogurt pomaže pri mršavljenju

Znanstvenici su dokazali da ako pretile odrasle osobe uvedu tri obroka sa jogurtom bez masti - gube 22% više težine i 61% više tjelesne masti nego osobe koje ne unose dovoljno kalcija kroz prehranu. Osobe koje piju jogurt gube 81% više masti sa stomaka nego osobe koje ga ne piju. Profesor Michael Zemel, nutricionista sa Univerziteta u državi Tenesi kaže da je ovakva dijeta dva puta efikasnija za održavanje mišićne mase, jer kada osobe drže dijetu za mršavljenje, one žele da izgube masno, a ne mišićno tkivo. Prilikom istraživanja znanstvenici su ispitivali 34 zdrava, ali pretila ispitanika koje su podijelili u dvije grupe. Ispitivanje je trajalo 12 tjedana. Prva grupa ispitanika pila je tri puta dnevno po 180 grama jogurta bez masti, osiguravajući oko 1100 miligrama kalcija dnevno. Druga grupa je dobivala samo jedan jogurt na dan i unosila u organizam 400-500 miligrama kalcija dnevno. Obje grupe su unosile po 500 kalorija manje nego što je uobičajeno da bi se stimulirao gubitak tjelesne težine. Obje grupe ispitanika izgubile su tjelesnu težinu, ali je taj gubitak bio znatno veći u grupi koja je pila više jogurta. Ispitanici koji su pili po jednu porciju jogurta dnevno u prosjeku su izgubili 5 kilograma za 12 tjedana, dok su ispitanici koji su pili 3 jogurta dnevno izgubili u prosjeku 6,5 kilograma za isto vrijeme. 180 grama nemasnog jogurta daje dovoljno bjelančevina, vitamina B12, kalcija, cinka i ostalih hranljivih sastojaka koje je teško naći u drugoj vrsti hrane na jednom mjestu.

Zašto smo pospani nakon jela?

Posebni neuroni u mozgu proizvode bjelančevinu Oreksin koji je odgovoran za budnost tijekom dana. Šećer koji unosimo u hrani daje tijelu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji Oreksina.
Iz osobnog iskustva svatko od nas zna da je često pospan i umoran nakon obilnog ručka.  Krivi su neuroni iz međumozga. Promatrane su navike u jelu kod 1.000 ljudi i dokumentirano je stanje nakon jela. Upravo te stanice se vrlo često nakon obilnog unosa hrane blokiraju i to nas čini pospanima i umornima, objašnjava prof. Bankhofer. Posebni neuroni u mozgu proizvode bjelančevinu Oreksin koji je odgovoran za budnost tijekom dana. Šećer koji unosimo u hrani daje tijelu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji Oreksina. Posljedica je to što ubrzo nakon jela nastane nedostatak Oreksina i to nas čini umornima i pospanima. Da bismo spriječili manjak Oreksina, prije svega izbjegavajte šećer poslije ručka. Nemojte jesti jela koja sadrže puno šećera, izbjegnite desert i šećer u kavi. Isto tako i masna jela u kombinaciji sa ugljikohidratima potiču blokadu neurona. Tko nakon ručka želi ostati budan, neka jede salate sa puretinom sa roštilja, povrće ili svježe voće.
Zdrave grickalice

Pistacije se preporučuju jer sadrže puno vitamina C, karotena, kalija, fosfora, željeza i kalcija. Dobre su za kosu, vid, kožu, krvne žile, bubrege i jačanje imuniteta.
Najnovija istraživanja pokazala su da vlakna koja sadrže bademi zaustavljaju apsorpciju masnoća. U trbuhu se, nakon grickanja badema dugo zadržava osjećaj zadovoljstva i sitosti, tako da će želja za ponovnim obrokom biti manja. Od badema se nećete udebljati, iako su relativno kalorični. Jedna šaka badema dnevno osigurava 35% dnevne potrebe za vitaminom E, koji je odlična prevencija od Alchajmerove bolesti.
Kikiriki pomaže organizmu u balansiranju razine šećera u krvi.
U 100 gr indijskih oraha ima 6 mg željeza, što je važan podatak za vegetarijance i trudnice. I po sadržaju cinka ovo voće nalazi se u vrhu liste. Cink povećava imunitet organizma. Također sadrži magnezij, koji opušta živčani sustav i mišiće.
Ako konzumirate orahe, podići ćete razinu dobrog kolesterola, a sniziti razinu lošeg. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju upalne procese. Pomažu i u srastanju polomljenih kostiju.
Pistacije se preporučuju jer sadrže puno vitamina C, karotena, kalija, fosfora, željeza i kalcija. Dobre su za kosu, vid, kožu, krvne žile, bubrege i za jačanje imuniteta. Mješavina vitamina B u lješnjacima pozitivno utječe na živčani sustav i poboljšava rad mozga. Lješnjak ublažava i kronične tegobe, jer sadrži supstance koje stimuliraju lučenje serotonina, hormona sreće.

Kako prestati pušiti?
Čvrsto odlučite prestati pušiti. Pokušajte ne misliti koliko to teško može biti. Pređite na cigarete siromašne katranom i nikotinom nekoliko dana prije prestanka ili na cigarete za koje smatrate da su jako loše. Pokušajte smanjiti dubinu uvlačenja dima, kao i broj povlačenja dimova kod svake cigarete. Smanjite pušenje na maksimalno 10 cigareta dnevno. Za svaku više popušenu cigaretu odvojite novac kao kaznene bodove. Odaberite doba dana kada nećete pušiti. Uvijek je lakše odložiti cigaretu kada znate da ćete je popušiti kasnije.  Nemojte pušiti „automatski". Zapitajte sami sebe: „Da li stvarno želim ovu cigaretu?", prije nego je zapalite. Nemojte odmah zapaliti cigaretu čim vas uhvati želja za njom. Pričekajte nekoliko minuta, a za to vrijeme prestanite raditi ono što ste do tada radili i započnite neki drugi posao, ili nekoliko puta duboko udahnite zrak kraj otvorenog prozora. Na dan kada prestanete pušiti bacite sve cigarete i upaljače. Sakrijte i pepeljare. Posjetite zubara, neka vam očisti zube i odstrani miris cigareta. Samim tim i čežnju za njima. Ostavljajte svakog dana na stranu novac za koji biste kupili cigarete. Novcem koji ćete na ovaj način uštedjeti za godinu dana, možete sebi omogućiti putovanje za vrijeme godišnjeg odmora, ili kupiti stvari koje želite.
Log In
Search
Calendar
«  Oktobar 2019  »
Ne.PO.Ut.Sr.Ce.Pe.Su.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2019
    Create a free website with uCoz