Bosanski kulturni centar i Džema'at Kopenhagen

Site menu
Our poll
ocjenite stranicu to nam pomazemo da opstanemo
Total of answers: 147
Chat Box
200
Statistics

ukupno online 1
gosti 1
korisnik 0
Eselamu Alejkum Ve Rahmetullah 
KOLAČI

Fočanska oblanda 
  SASTOJCI : 2 lista većih oblandi 250 gr šećera 2 dcl vode 125 gr margarina 1 kašika kakao 100 gr sjeckanih smokavi 100 gr suhog groždja 100 gr sjeckanih oraha 300 gr mljevenog keksa 2 krem bananice 1 mala kašika sirove kahve(zlatna džezva)
 
 Priprema: U posudu staviti šećer, vodu, margarin, kakao, kahvu i sjeckane smokve. Staviti na vatru i prokuhati da se šećer istopi i sve lijepo sjedini.
Skinuti sa vatre i dodati sjeckane orahe, sjeckano suho groždje i mljeveni keks. Sve dobro izmješati i dok je topla masa staviti na 2 lista oblandi koje smo prethodno ovlažili izmedju dvije mokre kuhinjske krpe. Kada premažemo oblandu, na jedan kraj premazane oblande stavimo jednu sjeckanu krem bananicu i uvijemo u rolat. Tako uradimo i sa drugom oblandom.
 Mljac, hm.. fino,fino… Prijatno!

HAVANA TORTA
Sastojci
tijesto
3 jaja 3 žlice šećera 3 žlice brašna malo praška za pecivo krema
1/2 l mlijeka 1/2 l slatkog vrhnja (vrhnja za šlag) 15 dkg šećera 1 kesica želatine u prahu od 10gr 15 dkg poprženih lješnjaka 15 dkg napolitanki sa lješnjacima (jadro) Još slika
Priprema :
Vrijeme pripreme: 30 min Težina: Jednostavno 1 ugrijat peć na 160°C 

Zamutit jaja sa šećerom, dodat brašno i prašak za pec., stavit u kalup 26 cm i peć oko 15-ak min. 

Ulupat slatko vrhnje u čvrsti šlag 

Ugrijat mlijeko sa šećerom (dok se šećer ne rastopi), ohladit i dodat u to ulupano slatko vrhnje, samljeveni keks i samljevene lješnjake (lješnjake OBAVEZNO popržit na tavi ili stavit malo u pećnicu), kad smo to sve dobro izmješali, želatinu rastopi prema uputama na pakiranju i dodamo u kremu, dobro promiješat mikserom.

Na pećeni (hladni) biskvit namazat cijelu kremu i ohladit (u kalupu!!!) 
Ukrasite po želji,... ova na slici je ukrašena šlagom iz kesice (trebala su mi 3 šlaga), jedno 2 reda naribane čokolade i kandirane višnje :)

Posluživanje

Ako se ipak odlučite za slojeve (tj. redove između kreme)...podijelite kremu na tri dijela ..
Stavite prvi dio kreme na biskvit i pospite smjesu od lješnjaka i keksa, stavite koji min. u led (samo da se malo stegne da vam se ne pomiješa drugi sloj kreme i keksa), to ponovite još jedan put s tim da završite sa lješnjacima i keksom ...ili kako volite možete imat dva sloja lješnjaka i keksa i završit sa kremom ;)

KINDER PINUI ŠNITE
Priprema:
Umutiti bjelanjke, dodati im med, jedno po jedno žumance, ulje, i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao.Izliti na široku tepsiju od pećnice na papir za pečenje, vrlo kratko peći na 180C, oko 10-tak min.Prohlađen biskvit prerezati na pola po dužini.Za fil izmutiti slatko vrhnje, u dobro umućeno postepeno dodavati mlijeko, dobro izraditi ,želatinu pripremiti pouputstvu i mlaku dodati u smjesu. Za preljev: otopiti na pari obje vrste čokolade i margarin .otpljeno malo prohladiti.Slagati donja kora, tanki premaz od vrhnja(pola smjese)preko toga preliti čokoladnim preljevom,ostaviti čoko preljev malo stegnuti u hladnjaku radi lakšeg nastavka filovanja, odgore drugi dio premaza od vrhnja, kora i odgore preliti sa čokoladnim preljevom

Posluživanje
Kolač je potrebno dobro ohladiti,rezati na šnite i uživati!
Sastojci
Biskvit:
5 kom bjelanjaka 1 jušna žlica meda 5 žlica brašna 1 žlica velika i navršna puna kakaoa 2 žlice ulja 5 žumanjaka 1/2 kašič. praška za pecivo Fil: 2,5 dec slatkog vrhnja 1,5 dec hladnog mlijeka 1 vrećica želatine u prahu Preljev: 100g čokolade za kuhanje 100g mliječne čokolade 150g margarina.

BAJADERA KOCKE

Priprema 
Za svjetli sloj - staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera. Izmaći sa ringle, dodati orahe i keks, sve lijepo izmješati. Za tamni sloj - staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera, izmaći sa ringle pa dodati čokoladu, mješati dok se sva ne otopi, a onda dodati keks i orahe i sve sjediniti. Obe smjese ostaviti da se malo ohlade. Kad smjese budu mlake, izmjeriti posebno svjetlu posebno tamnu, pa podijeliti svaku na dva jednaka djela i rasporediti u 4 kese za zamrzivač.
Dok su mlake, smjese polako razvući po kesi, prvo tapkajući rukom pa poslije prelazeći oklagijom, tako da se dobiju ujednačane i tanke table koje ispunjavaju cijelu površinu kese. Zatim kese staviti 2 minute u zamrzivač radi lakšeg slaganja slojeva.   Prvu kesu sa crnim slojem rasjeći nozem sa dve strane i otvoriti kesu, kao stranicu knjige. Sa duže strane table uhvatiti kesu i podići vertikalno, i tako prenijeti crni sloj bajadere do poslužavnika. Pažljivo spustiti pa odlijepiti kesu. Na isti način prenijeti jedan bijeli sloj. Pa opet crni, i opet bijeli. Pre skidanja kese sa poslijednjeg prenijetog sloja složenu bajaderu blago prelaziti oklagijom, tek da se slojevi priljube ali ne jako da se ne bi deformisali.
 Pripremiti preljev
 Vodu, šećer i puter istopiti dok se kristali šećera ne istope, izmaći sa ringle pa ubaciti čokoladu da se i ona otopi (po potrebi vratiti na ringlu, ako djeluje mnogo gusto). U čokoladu dodati 3 kašike mlijeka i 3 kašike ulja. Glazuru sipati preko bajadere, rasporediti je po cijeloj površini, pa onda protresti poslužavnik, da se glazura sama izravna. Ohladiti i sjeći.
  Sastojci:
za svjetli sloj:
 100-120 ml vode * 120 g šećera 70 g putera 180 g mljevenih oraha 180 g mljevenog keksa
 za tamni sloj:
100-120 ml vode * 100 g šećera 50 g putera 100 g čokolade za kuhanje 170 gr mljevenih oraha 170 g mljevenog keksa  
Glazura:
25 ml vode 25 g šećera 60 g putera 125 g čokolade za kuhanje
 i još...
nekoliko kesa za zamrzivač od 3l (24x30 cm) dug, tanak ali oštar nož. Mljac, mljac, njam,njam...

BOEM 
 
Potrebnan materijal:
11 jaja 6 velikih kašika šećera +100 gr.šećera
1 vrećica vanili šećera
1 velikie kašike brašna
1½ velikia kašika kakaa
150 grama mljevenih oraha + 1 kašika mljevenog lješnika
1 mala kašika praška za pecivo
150 gr margarina Izrada kore:
Potrebno je 5 jaja, 3 bjelanca, 150 gr.oraha,1 kašika lješnika, 1 kašika brašna, 1½ kakaa u prahu, 100gr. šećera, 1 mala kašikica praška za pecivo. Priprema: Odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa umutiti žumanjke sa šećerom u čvrst snijeg. U to dodati mljevene orahe i lješnike. Od bjelanjaka umutiti snijeg, pa dodati jednu trećinu u žumanjca i umutiti a potom dodati tome kašiku brašna, prašak za pecivo i kakao. Sve to umiješati kašikom a ne nikako mikserom. Kad se umute žumanjci i bjelanci više ne treba koristiti mikser. Umutiti i ostatak snijega od bjelanjaka sa žumanjkom. Izljevati tanki sloj za koru na bager papir tj. masni papir koji se predhodno namaže uljem da se lakše vadi, kora koja mora biti tanka.Od ove mase izlijevaju se 3 tankle kore, koje se poslije raspolove. Peći na temperaturi 150-175 stepeni, 10-15 minuta. Izrada kreme: 6 žutanjaka umutiti sa 6 kašika šećera u čvst snijeg. Razmekšati margarin i dobro umutiti sa vanilijinim šećerom, pa to dodati u žutanjke i umješati da se dobro sastavi u kremu. Premazati kore sa dobivenom kremom sistemom: sloj kore – sloj kreme, a na zadnju kremu izliti glazuru. Napomena za kremu: na svaki zumanjak od jajeta ide 25 grama margarina i jedna velika supena kasika secera. Glazura: Malo čokolade i maslaca ugrijati i preliti odozgo preko hladnog kolača. SRETNO! Za recepat odgovorna Adisa iz Charlottenlunda.

BRONHI KOCKE
Bronhi kocke Kao torta promjera 26cm ili kao kocke 20×30cm. Priprema: Prvo kuhamo kremu : od mlijeka izdvojimo 200 ml, ostatak ugrijemo zajedno sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom. Miješamo dok se sve ne istopi, zatim zakuhamo kremu sa škrobnim i oštrim brašnom koje smo razmutili u onih 200ml mlijeka. Bit će vam lakše ako prije toga lagano ugrijete to mlijeko u MW (tek toliko da bude mlako). Skuhati gustu kremu, prebaciti u drugu posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i lagano rukom pritisnuti ; dobro ohladiti. Za biskvit prvo obložiti lim papirom za pečenje. Istući čvrst snijeg od bjelanaca sa malo soli, dodati šećer i tući dok ne postane još čvršći. Zatim dodati dva puta prosijano oštro i škrobno brašno sa praškom za pecivo – izmiješati pjenjačom dok se ne ujednači sa snijegom. Na kraju laganim mlazom uliti ulje te dodati ocat i rum ; kuhačom lagano izmiješati te odmah masu razmazati špatulicom po papiru. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150*C – paziti da kore ostanu svijetle! Ponoviti postupak sa još jednom bijelom korom. U treću koru dodati kakao prosijan zajedno sa ostalim praškastim sastojcima – dalje sve isto. Sa obje bijele kore pažljivo skinuti papir, prvu staviti na pladanj na kojem ćete raditi kolač a drugu na neku dasku. Zatim istopiti čokoladnu glazuru za premaz (u MW ili na pari) – preliti preko obje kore, ostaviti da se ohladi i očvrsne (ja stavim u zamrzivač na kratko). Pjenasto izmiksati maslac, posebno izmutiti slatko vrhnje i dobro izraditi mikserom samu kremu. Prvo umiksati razrađeni maslac u nju, potom tučeno slatko vrhnje. Umiksati otopljenu želatinu, podijeliti u 3 jednake zdjelice i u trećinu umiksati istopljenu čokoladu. Mazati bijelu kremu na bijeli biskvit s glazurom (zagladite površinu kreme sa špatulicom uronjenom u vrelu vodu), lagano na to pritisnite tamni biskvit i premažite tamnom kremom, potom obje ruke položite ispod bijele kore s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano dlanovima pritisnite. Nema veze ako se malo umrljate čokoladom, neće se to ni primijetiti kasnije :) Premazati ostatkom bijele kreme, zagladiti površinu i staviti kolač u hladnjak preko noći. Sutradan rastopiti sve sastojke za čoko glazuru (u MW ili na pari) i preliti preko kolača. Brzo razmazati i primiti pladanj sa obje ruke te ga lagano protresti, tj. par puta lupnuti o stol da se glazura ravnomjerno rasporedi. Kolaču neće biti ništa jer je on prethodno očvrsnuo u hladnjaku. To je jako bitno… Vratiti kolač u hladnjak i već za cirka 30 minuta možete rezati kocke vrelim nožem. Uživajte :) Posluživanje Foru sa kuhanjem bombona možete iskoristiti sa bilo kojim karamelama ako ne volite Bronhi, npr. Werther’s Original. Konzistencija, okus i šmek kolača su totalno drugačiji, samo moji. Biskviti su meki i sočni, kremica ih fino nadopunjuje… A kako rezati kolač? Samo treba imati nježnu ruku i ravnomjerno zagladiti smjese (bilo biskvitne, bilo same kreme) i nadalje sve ide kao od šale, oštrim nožem uronjenim u vrelu vodu.

Voćni kolač od jabuka 
 
 Sastav : 2 jaja, 1 velika šolja od mlijeka, 1 velika šolja šećera, 1 velika šolja ulja, 1 prašak za pecivo i brašna po potrebi. Izrendamo jabuke na krupno erende, malo pošećerimo , dodamo cimeta, grožđica i malo oraha po želji. Prvo ugrijati rernu na 250 stepeni. Tijesto: Umutimo 2 jaja i šolju mlijeka, dodamo šolju šećera, pa onda na to dodamo šolju ulja. U to stavimo 2 kašike brašna pa umutimo to, te dodamo čitav jedan prašak za pecivo. Brašna dodajemo toliko da tijesto bude malo gusće kao kad pravimo tijesto za palačinke. U podmašćenu tepsiju izlijemo pola tijesta, i zapečemo ga. Izvadimo iz rerne i po toj kori poredamo izrendane jabuke koje zagladimo ili izravnamo kašikomom i izlijemo drugu polovinu tijsta tako da prekrije ravnomijerno jabuke. Vratimo u rernu da se peče 20-25 minuta na temperuturi 250 stepeni. Kad se kolač ohladi ukrasi ga po Želji Šlagom, čokoladom i lli nekim drugim ukrasom po liČnom izboru. Hairli, nek bude Mašallah. SRETNO, mljac-mljac!

B R E S K V I C E
Sastojci : 1 kg glatkog brašna , 4 jaja , 3 dl ulja , 3 dl secera , 3 dl vode 10 dkg secera , 2 kašike ruma , 2 kasike ekstrakta od jagoda ili visanja , 10 dkg marmelade od marelice i 20 klincica kao ukras ( drške ) . Priprema : Dobro izmiksati jaja sa secerom , zatim dodati ulje i 4 kasike brasna . Umijesiti tijesto i ostaviti da se diže 4 ( četiri ) sata , pa ga do kraja na daski izraditi sa preostalim brasnom . Trgati komadice tijesta te ih oblikovati u male kuglice koje se poslije peku u zagrijanoj pecnici na 180 ( sto osamdeset ) stepeni . Kad se ispeku ostave se da se potpuno ohlade izvan rerne . Zatim se vrhom noza izdubi sredina , a od izdubljenog tijesta napravi se fil sa marmeladom i rumom pa se tako dobijenim filom napune kuglice i spajaju dvije po dvije . Zatim se sa svake strane umoče u ekstrakt , pa u hladnu vodu i na kraju u kristal secer. Na vrhu svake breskvice , kao peteljku staviti po jedan klinčić . Sretno !

L O N D O N E R I
Sastojci za tijesto : 30 dkg. ostrog brasna , 20 dkg . maslaca , 3 zumanjka , 7 dkg secera . Sastojci za nadjev : 15 dkg pekmeza od marelica , 27 dkg kristal secera , 3 bijelanca , 20 dkg mljevenih oraha , 5 dkg grubo nasjeckanih oraha . Priprema tijesta : U posudi izmiksati 20 dkg maslaca i 7 dkg secera . Postepeno dodavati 3 zumanjka . Izmiksati i dodavati brasno . Izraditi i razvuci u velicini tepsije promjera ok pola cm . Pomastiti i posuti tepsiju brasnom te staviti tijesto . Na tijesto rasporediti pekmez od marelica . Peci desetak munuta u pecnici ugrijanoj na 160 C° . U posebnoj posudi izmiksati cvrst snijeg od bjelanaca i 27 dkg secera . Dodati najprije mljevene a zatim i sjeckane orahe . Pomijejesati -zatim premazani tijesto . Vrati u pecnicu i peci na 160 C° otprilike 6-7 minuta . Prijatno Vam bilo - njam njam …
 
 

 
Log In
Search
Calendar
«  Novembar 2024  »
Ne.PO.Ut.Sr.Ce.Pe.Su.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    Create a free website with uCoz